Volem fer anys i viure’ls amb qualitat.
Tot i que sovint les arrugues ens alarmin del nostre procés vital. L’envelliment s’inicia per dins: cèl·lules, teixits, òrgans.
El MIT (Massachusetts Institute of Tecnolgy), va concloure en una de les seves investigacions, que la cèl·lula envellia només amb la interacció amb el medi ambient.
Un altre equip d’investigadors de la Universitat de Cambridge, afirmava que una cèl·lula aïllada en condicions òptimes podria viure uns 500 anys.
Per això és importantíssim tenir en compte els factors ambientals i esforçar-nos en tenir un bon estil de vida.
Per a mi, el “pastís” es divideix en tres formatgets de 33’3% d’igual importància: alimentació saludable, activitat física i equilibri emocional. Tot i que l’estrès sembla que s’hagi normalitzat en els temps que corren, és proaging i afavoreix l’envelliment prematur.
Actualment l’esperança de vida és més llarga, però en molts casos coexisteixen malalties cròniques i tractaments farmacològics. L’objectiu seria que l’aparició de les malalties, fos el més a prop possible del final de la nostra etapa de vida. L’alimentació, en aquest sentit juga un paper fonamental.
Per tant:
- Tria bé els aliments que inclourem a la nostra dieta, com ja s’ha explicat en anteriors articles, és molt important fer una bona planificació dels àpats i una compra coherent.
- Els greixos, que siguin saludables: fruits secs, llavors, alvocat, oli d’oliva verge extra i peix blau.
- Manté i si pot ser augmenta la teva massa muscular. Inclou la quantitat suficient de proteïnes d’alt valor biològic (tant d’origen animal, com vegetal). Les proteïnes són entre d’altres funcions, els maons dels nostres teixits.
- Fruites i verdures, recorda mínim 5 al dia!
- En cada àpat hem d’aconseguir que hi hagi mínim dos colors. Els colors representats en els aliments, indiquen que contenen fitonutrients importants per la salut (a part de vitamines, minerals i fibra)
- Verds: bròquil, kiwi, alvocat, espinacs, bledes…
- Vermells: pebrot, cireres, síndria, nabius, fruites del bosc, magrana
- Blancs: alls, cebes, bolets, api…
- Ataronjats: pastanagues, taronges, papaia..
- La meitat del nostre plat ha de ser de verdures i hortalisses. Qui diu que aquest grup d’aliments és avorrit? Imaginació al poder. Recorda que es poden incloure en forma de : purés o cremes: crema de carbassa, de carbassó, de barreja de verdures, al vapor o bullides: mongetes tendres al vapor, wok: barreja de verdures: carbassó, albergínia, ceba i pastanaga, a la planxa: espàrrecs verds, en forma de salsa: pesto de bròquil, pèsols, anacards, oli i all, patés: d’alvocat i xampinyons, o crues: remolatxa crua en daus de guarnició
També és molt important:
La hidratació: cal assegurar la quantitat de líquids que el nostre cos necessita, i que dependrà de la ingesta diària, de la temperatura exterior i de l’activitat física. A part de l’aigua, podem beure l’aigua de cocció dels vegetals i infusions.
I per últim, i no menys important has de tenir en compte les recomanacions higiènico-dietètiques que envolten l’acte alimentari:
-
- mastegar conscientment,
- afavorir un ambient idoni evitant distraccions com el mòbil, TV, etc
- buscar un 80% de sacietat. És a dir no quedar-nos amb gana, però ser capaços de tenir una activitat quotidiana després dels àpats.
- Renta’t les dents després de cada àpat, entre d’altres.
“El teu cos mostra per fora, com tu el tractes per dins”.